sines

vida, sinergia, creativitat

Roses de presoneres sense cavaller

Deixa un comentari

Per Sant Jordi es venen a Catalunya uns sis milions de roses vingudes de molt lluny. Roses conreades per milers de dones gairebé presoneres a les quals no les salvarà cap cavaller, elles no són princeses.

Roses de lluny per a una llegenda vinguda també de lluny, i de temps ben llunyans. Fa cinc mil anys, la cultura sumèria ja explicava com un dels seus déus, Enki, lluitava contra el drac Kur que havia raptat a la deessa Ereshkigal. El mite del cavaller que mata el drac és una de les epopeies que nodreixen des dels seus inicis les primeres grans civilitzacions patriarcals, donant argument i base cultural a la fi traumàtica de les societats matrístiques en pro del nou ordre patriarcal i violent. Totes les posteriors cultures mesopotàmiques mantindrien la llegenda fins que aquesta passà a formar part també de la cultura romana, mitjançant el déu Mitra, d’origen persa. La Bíblia adopta la llegenda de la mà de Sant Miquel. El cristianisme, com a religió igualment patriarcal, fa seu a Sant Jordi, un personatge sagrat també a la religió islàmica.

L’aventura de Sant Jordi il·lustra èpicament la victòria del patriarcat sobre la cultura matrística mil·lenària, representada en el drac, habitant de la cova, la matriu de la Mare Terra en les cultures antigues. Drac, del grec “drakon” (serp de grans proporcions, o serp d’aigua). La serp, animal sagrat associat a la gran deessa de les cultures neolítiques, la víctima del cavaller. D’aquesta manera, a través de la llegenda, la dona, saviesa i eix central a les cultures antigues, passa a ser un ésser indefens i desvalgut, representada com a presonera de la cultura antiga a la qual s’anomena des d’aleshores, caos i tenebra, infern, el regne del foc. La llegenda de Sant Jordi inculca, des de fa mil·lennis, el paper de la dona a les societats patriarcals, com a ésser dèbil que necessita el valor i la força del cavaller per ser “alliberada” i “protegida”, passant a ser l’esclava fidel, obedient i abnegada de l’home, el senyor del nou ordre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s